måndag, juli 29, 2024

Oj vad dagarna går...

Äntligen fått upp locket till ute delen av luft/vatten värmepumpun men hittar inga fel, fått tips av min lärare att göra en bypass med ett relä, Har dock begärt en offert från en firma som ska få installera en luftvärmepump å det snaraste..
Åker nu kommunalt som student/pensionär och sparar 320 spänn i månaden på det.
Letar billiga husbyggare i Thailand och har hittat många, de 100k papp jag trodde det skulle kosta är nu nere i runt 60 k.


Vi plockae mycket kantareller och bär och drar in stålar på det, fick 1600 spänn från vår inköpare i fredags.
Njuter av bubbelpoolen på kvällarna med något gott i ett glas.
Fick ut mina arbetskläder idag så nu är jag en fullvärdig student.
 

måndag, juli 22, 2024

Varit på festival

Floxen har börjat blomma och blivit fler med åren, har  tre färger av den, vit, rosa och mörkrosa/lila.
Sitala och jag har varsin kyl och frys, hon älskar Som Tam och helst med dessa krabbor i som hom gillar och jag gör det inte.
Lite av dey jag studerar i skolan, har lite svårt att ta in det hela men det gör ingenting, huvudsaken är att jag kan det tekniska hantverket.
Släppte ut frun i skogen i tre timmar och hon kom hem med det här, mycket rensning återstod men jag blev ombedd att göra reklam för försäljning.
Ställde på bilen och åkte och köpte bensin, startade på första rycket men vägrade att stanna då vajern kärvar, har smörj upp den men det tar tid innan oljan rinner ner i vajern så fick köra över en myrhög för att den skulle stanna av motståndet.
Nästan gång jag skulle starta den så gick snöret av, fick plocka isär startanordningen och det tog tre timmar att få ordning på den, det är andra gången snöret går av så får nog köpa nytt snöre.
Fem Kg färdigrensade kantareller redo för leverans två Kg med postpaket till Östhammar och två Kg hämtades av kund hemma hos oss.
Krusbärsbusken full av bär, gott om röda och svarta vinbär som Sitala lovat att plocka av i veckan så att uppköparen kan hämta dem på fredag kväll då hon ändå levererar mat i Tierp.
Då lavendeln blommar rikligt så drar den till sig humlo, bin och fjärilar.
Denna satt på grannens ormbunkar vid vårt staket.
Sitala och Nona har varit ute och plockat kantareller varsin nästan full korg blev resultatet efter en och en halv timme.
Denna postade jag till Östhammar, rymde precis två Kg kantareller men kunden tyckte att det var för billigt med 100 SEK per Kg så han höjde med 50 SEK per Kg.
Inte det största men många och de små är ju de godaste.
I en skog nära oss.
Köpte Ta till vara på kassar på Lidl, 50 spänn för allt detta fyra salladshuvuden två meloner och en stor klase bananer, selleri dill, persilja, aubergin och squash.
Den stora bolltisteln har börjat gå i blom och är en favorit hos humlor, bin och tydligen även getingar.
I löedags åkte vi till Stockholm för att besöka Thaifestivalen, någonting min fru sett fram emot länge.
Att slippa laga sin Som Tam själv och få den med sina älskade krabbor, det är en lycklig kvinna.
Underhållning på scenen med traditionell dans och sedan ett Thailänskt band som körde Svensk dansbands musik på full volym.
49 cl Chang för 98 spänn var dock lite blodigt, så det blev inte så många, vi var hemma redan vid 17 tiden då vi väntade långväga gäster på kvällen.
Amazing Thai var som alla andra år på plats.
En glad och lycklig kvinna på väg hem till Tierp, vi hann träffa min gamla granne från Vendel som också besökte festivalen. Missade några vänner som kom när vi begett oss hem.
En av Sitalas bästa vänner från deras hemstad i Thailand var på besök för första gången i Sverige med sin pojkvän L-O som bor i Sälen, han går verkligen all in med Thailand, de bodde i hans husbil på vår garage uppfart.
Ett glatt gäng som grillade och drack vin och öl från 8  på kvällen till runt midnatt, sedan åkte de till templet i Månkarbo vid 8 på morgonen, jag slapp åka med då min fru såg hur trött jag var, men redan vid 10 var de tillbaka och reste sedan hem till Sälen.
Lite billiga grillskivor jag köpte för 17 spänn på Lidl lite lök och squash från Ta vara på kassen blev bra tillbehör till den sallad jag gjord på saker från samma kasse plus lite tomater och rödlök.
Börjar få riktigt bra värden nu med den nya medicinen dock dubbelt så dyr som den förra med 120 spänn för 100 tabletter är dock bara en dryg krona per dag.
Dock är detta den bästa nedicin man kan få, 40 grader i poolen och en kall gin och tonic med podd i högtalaren en dtyg timme om dagen gör gott för ryggen, men detta är sista doppet på dagtid då skolan börjar i morgon.
Sitala fick följa med till skolan i två timmar och träffa mina underbara klasskompisar som också haft semester, vi började med kaffe i 45 minuter innan vi åkte till Samariterhemmet för mammografi för tredje gången sen hon kom hit, helt gratis, parkerade på grusplanen för 4 spänn och 83 öre i en knapp halvtimme, billigt.
Vi var en halvtimme tidiga men medan jag gick på toa så tog de in henne och vi var tillbaka på parkeringen 10 minuter innan hon hade sin tid på sjukhuset, hann leverera kantareller till en kompis på Akademiska sjukhuset innan vi åkte hem till min föräldrar och hjälpte dem att ta bort lite döda grenar från ett gammalt äppelträd.
 

fredag, juli 12, 2024

Det är illa nu

Sommaren är härlig med sol och värme och allt som blommar. Men när ekonomin är körd ii botten pga all el som gick åt i våras och att det var två månaders väntan mellan A-kassans sista utbetalning och Försäkringskassans första så kan man hålla sig för skratt då räkningarna fortsätter att komma.
En av de få Aklejorna jag har på tomten, kanske ska gräva upp den och placera om den så att den får växa till sig och skina kommande år.
Jag ligger nu dagligen i bubbelåpplen med något kallt med is i, i badet och min hud är nu läderartad och riktigt brun och nu har jag kommit ikapp AMKś podd, fram med nästa, Nodde, Kafferepet och Sommar i P1.
Vi har fått så fina elskåp i Tierps köping,  man blir glad när man ser dem.
En skylt med många år på nacken, den var gammal redan för över 18 år sedan när jag flyttade hit.
Den rosa och vita Aklejan har blommat flitigt i år, nästan väl flitigt, hundratals blommor på samma planta.
Ett nytt kafé ska öppna i närheten om några veckor. Pratade med ägarna som är från Iran, de har siktat in sig på att sälja godsaker till skolbarnen på andra sidan gatan.
Som sagt, jag njuter minst en timme om dagen i bubbelpoolen, men borde egentligen plugga, jag ligger långt efter och har minst fyra dagars studier kvar innan jag är klar med hemläxan vi fick över de två veckorna vi skulle vara lediga i sommar.
Två av bladen på rabarbern har fått en lustig färg, undrar om det beror på att det knappt regnat något i sommar.
Det är gott om Smultron i år, synd att de är så små och att jag inte orkar böja mig ner och plocka upp dem på grund av smärtor i ryggen.
Malvan har också levererat i år och spridit sig och är nu minst fyra plantor, otroligt vacker.
Tagetesen blommor lite grann och är inte så stor, men fin.
Tjejerna kom hem från jobbet för att byta kläder och skyndade sig iväg ut till skogen, detta han de plocka på en timme, trots att vi knappt haft något regn, men nu har det kommit en skvätt, får se vad det resulterar i om en vecka.
Min underbara hustru Sitala i sina arbetskläder på jobbet. Ett jobb hon gör 12 till 14 timmar om dagen sex dagar i veckan.
Har fått en ny medicin mot högt blodtryck och den verkar fungera men den var också tre gånger så dyr.
En av mina flertal El Capitolio har börjat blomma flitigt men jag tror att jag måste plantera om alla igen för ingen av dem verkar må särskilt bra och jag tror att det beror på jorden som inte är särskilt rik på mull.
Njuter av att få sitta i solstolen med något kallt att dricka och torka efter bad i bubbelpoolen och lyssna på podd.
Fick besök av en kompis som jag lovat att hjälpa, med att byta fjädring på hans Volvo V60, men hur vi än tog i så lyckadess vi inte få loss den så vi trimmade bromsoket som vi smörjde upp och satte ihop  bilen igen, skickade med honom lite rabarber och kantareller hem.
Avslutade dagen med ett bad i bubbelpoolen som jag toppade upp med lite nytt vatten, klor och Ph medel
 innan jag gick in och åt en Billy pizza som jag värmde i vår inneboendes microvågsugn. Har inte haft en micro på säkert 10 år.